Voimamurskaus

Voimamurskaus on yksi Taekwondon / Taekwon-Don osa-alueista, jossa myös kilpaillaan. Voimamurskaus kehitettiin, koska harjoittelussa tarvitaan jokin tapa, jolla voidaan mitata tekniikoiden todellista voimaa, eikä kaikkien tekniikoiden testaaminen tai harjoittelu ihmisruumiiseen ole edes mahdollista. Voimamurskaus eli Power Breaking tarkoittaa nimensä mukaisesti kilpailua, jossa tarkoituksena on murskata mahdollisimman suuri määrä ks materiaalia määrätyllä tekniikalla, oli sitten kysymyksessä WT tai ITF taekwondon tyylisuunta.

Murskauksessa korostuu keskittymisen ja oikean asenteen tasapaino. Murskausta ei ole hyvä harjoitella päivittäin, sillä keho joutuu siinä tarpeettoman suuren rasituksen alaiseksi. Kasvuikäisten ja vähän harjoitelleiden harjoittelussa pitää olla erityisen huolellinen. Lasten ja nuorten painopiste on oltava ehdottomasti taitomurskauksessa, ei voimamurkauksessa. Murskausta voi harjoitella myös pehmoisiin materiaaleihin ja vaikka sanomalehtiin.

Koviin ja vaativiin murskauksiin voi siirtyä vasta siinä vaiheessa kun kovettamisharjoituksia ja treenejä on tehty tarpeeksi. Murskauksen alussa kannattaa aloittaa pienistä määristä ja edetä hitaasti kohti parempaa tekniikkaa, voimaa, kestävyyttä ja nopeutta sekä mielenhallintaa. Voimamurskauksessa on tunnettava materiaali ja tiedettävä omat rajat ja oikeat tekniikat sekä liikeradat auttaa lajissa.

Voimamurskaus on jaoteltu usein 4 eri voimamurskaukseen seuraavasti:

  1. Fist power breaking
  2. Knife hand power breaking
  3. Side/Back kick power breaking
  4. Back Whip Kick Breaking

Knife Hand Power Breaking done, Timo Jansson, Korea Jeju Island 2018